De ochtend begon met rondetafelgesprekken. Hier waren verschillende ontwerpbureau’s aanwezig om deel te nemen aan deze designchallenge. Ook bezoekers waren van harten welkom om mee te denken over een mogelijke oplossing voor het probleem dat vrouwen maar naar heel weinig openbare toiletten kunnen gaan.

Plasprobleem

Het idee voor deze challenge ontstond na aanleiding van de boete die uitgedeeld werd aan een wildplassende vrouw in Amsterdam. Ze is een rechtszaak begonnen maar die heeft ze verloren omdat de rechter besloten had dat ze best op een openbare toilet haar behoefte had kunnen doen. We hebben het tijdens deze gesprekken gehad over positieve/negatieve ervaringen die we zelf hadden met openbare toiletten.

Na de rondetafelgesprekken zijn verschillende ontwerpbureaus aan de slag gegaan met de design challange. Ik heb mij aangesloten bij het
team van de stichting Design for Humanity.

We hebben gekeken naar diverse groepen die gebruik maken van toiletten, bij welke groepen dit goed en bij welke groepen dit minder goed gaat en hier in het dagelijkse leven echt problemen mee hebben. Dit hebben we onderverdeeld in gecontroleerde en ongecontroleerde toiletgebruikers. Onderstaande persona’s van de ongecontroleerde toiletgebruikers.

– Pim 76 jaar, (ik blijf steeds vaker thuis)
Kan niet spontaan de deur uit, dit omdat hij alle toiletbezoeken moet plannen. Pim vind dat het zijn probleem is. En probeert andere mensen om hem heen er niet mee te belasten.

– Bernadette 49 jaar, (ik ga van toilet naar toilet)
Gaat van wc naar wc door medische redenen. daardoor deelt ze haar dag anders in. ze zal hierdoor veel rekening moeten houden met waar
toiletten zijn wanneer ze er een dagje erop uit gaat.

– Anette 32 jaar, (ik moet NU!)
Anette is zwanger, hierdoor moet ze vaker en direct naar het toilet. Ik moet NU!

– Ahmed, 42 jaar,
(kan ik met mijn dochters mee plassen?) Heeft 2 dochters die geregeld naar het toilet moeten maar vind het zelf lastig de keuze te maken van welke toilet hij nou gebruik mag maken. Gaat hij met zijn 2 dochters naar een vrouwen of mannen toilet?

Conclusie

We zijn tijdens het designproces er achter gekomen dat er al heel veel toieltten zijn, maar die niet of weinig gebruikt worden. Daar kunnen we en moeten we verandering in brengen.

Onze oplossing:

UR-IN
Eindgebruiker betaald een klein bedrag voor zijn/haar toilet bezoek, wanneer dit betaald is ontvangt de gebruiker een kortingskaartje voor de desbetreffende winkel.

Waarom mensen geld laten betalen voor een toiletbezoek? Argument voor: Wanneer je ergens voor betaald zal je er beter voor zorgen dan dat het gratis is. Zo houden we de toiletten langer schoon. Winkelier ontvangt zonder enige moeite extra klanten die van zijn winkel gebruik maken om naar het toilet te kunnen. Zo hoeft de eindgebruiker niet
helemaal zijn planning aan te passen maar kan hij/zij er van op aan dat je gewoon naar een toilet kunt gaan en ongestoord je dag kunt vervolgen.

Een toilet bezoek waar je van op aan kunt moet voelen als een 2e thuis. Je gaat er met respect mee om en verwacht dat waar je ook bent gewoon toegang hebt tot een toilet waarbij je dezelfde ervaring krijgt als die je thuis hebt of zelfs beter!

URBAN – SUB URBAN – NATURE
Het plan dat we hebben willen we als eerste uitvoeren in de stad (URBANgebieden) dit omdat het gemakkelijk en snel impact heeft op een hele groep mensen en je er in principe morgen mee kunt starten.

Wanneer de eindgebruiker gewend is aan de situatie in de steden, kunnen we het door middel van een community uitbreiden naar de SUB-URBAN zodat mensen in dorpen en steden ook bij mensen thuis deze ervaring op kunnen doen.

Later wanneer de mogelijkheden er zijn willen we uitgroeien naar een OUTDOOR setting. Dat je er zelfs van op aan kunt dat wanneer je zonder zorgen een stuk gaat wandelen in een bos bijvoorbeeld. Je in no-time gebruik kunt maken van een toilet.

Iedereen kan weer normaal de deur uit!